2 Ιουν 2011

12ο Τακτικό Συνέδριο ΟΚΟΕ - Σεμινάριο: «Ενημέρωση - Συζήτηση για το Κυπριακό»



Η ομιλία του Δρ. Νίκου Χριστοδουλίδη



Η ομιλία του Kivanc Diren

 12ο Τακτικό Συνέδριο ΟΚΟΕ -  Σεμινάριο: «Ενημέρωση - Συζήτηση για το Κυπριακό»


Αθήνα - ΟΚΟΕ - Σεμινάριο – Κυπριακό
Ανταπόκριση από το ΚΥΠΕ:

«Ενημέρωση - Συζήτηση για το Κυπριακό»

Με μια συνοπτική ανασκόπηση της πορείας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό από τον Α’ Σύμβουλο της Κυπριακής Πρεσβείας, άρχισε το σεμινάριο «Ενημέρωση - Συζήτηση για το Κυπριακό», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 12ου τακτικού συνεδρίου της ΟΚΟΕ, που διεξάγεται στην Αθήνα.
Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι στόχος των διπλωματικών προσπαθειών της Λευκωσίας παραμένει η δημιουργία μια διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με πολιτική ισότητα, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, ένα κράτος που θα έχει μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια, μία έκφραση εξωτερικής πολιτικής.
Αφού αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες αναθέρμανσης των δικοινοτικών διαπραγματεύσεων από το 2008 μέχρι σήμερα, ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε ότι τα όποια βήματα συγκλίσεων είχαν επιτευχθεί επί διακυβέρνησης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στα κατεχόμενα, έχουν μάλλον απολεσθεί μετά την ανάδειξη Ερογλου, αφού οι θέσεις του τελευταίου συντείνουν περισσότερο προς τη δημιουργία μιας χαλαρής συνομοσπονδίας με ενισχυμένο τον ρόλο των δύο ξεχωριστών κρατιδίων.
Επίσης, αναφέρθηκε στον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας σε διπλωματικό επίπεδο, εντός του οποίου προωθείται μια πολιτική ιδεολογικού επεκτατισμού, που παρουσιάζει την Τουρκία ως πρότυπο για τις αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, και σημείωσε ότι στόχος τόσο της κυπριακής διπλωματίας όσο και των απανταχού Κυπρίων αποδήμων θα πρέπει να είναι η προσπάθεια ο ενισχυμένος αυτός ρόλος να μην επισκιάσει την τουρκική στάση απέναντι στην Κύπρο.
Ο κ. Χριστοδουλίδης ολοκλήρωσε την ομιλία του, παρουσιάζοντας επιγραμματικά ορισμένα σημαντικά, όπως είπε, βήματα που επιτεύχθηκαν μέσα από διαρκή διπλωματική προσπάθεια και κατάθεση προτάσεων. Καταρχάς, άλλαξε η διεθνής εικόνα που είχε δημιουργηθεί μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν ότι δήθεν η ε/κ πλευρά δεν επιθυμεί την ειρήνη, με αποτέλεσμα σήμερα όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας να έχουν εμπλακεί στο ζήτημα.
Κατά δεύτερον, ορίστηκε ΑΟΖ της Κύπρου με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, και αναμένεται η επισημοποίηση της τελικής ανάλογης συμφωνίας με τον Λίβανο, εξέλιξη που, όπως επισημάνθηκε, είναι ίσως η πιο σημαντική των τελευταίων χρόνων μετά από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ιδιαίτερα επειδή εμπεριέχει και την προοπτική αξιοποίησης των ενεργειακών πόρων της περιοχής.
Τρίτον, η κυπριακή διπλωματία κατάφερε να ασκείται διαρκής πίεση από τις Βρυξέλλες προς την Τουρκία, και ενδεικτικό είναι ότι κατά τις δύο τελευταίες προεδρίες της ΕΕ, τη βελγική και την ουγγρική, δεν άνοιξε κανένας γύρος συνομιλιών για την τουρκική ένταξη στην ΕΕ, προοπτική με την οποία η Λευκωσία συμφωνεί εφόσον δεν αποτελεί χορήγηση «λευκής επιταγής», όπως σημείωσε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Τον λόγο, στη συνέχεια, πήρε ο Kivanc Diren, Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης Τουρκοκυπρίων Κωνσταντινούπολης KIBES, ο οποίος αναφέρθηκε συνοπτικά στις δυσκολίες και στις διώξεις που έχουν αντιμετωπίσει οι Τουρκοκύπριοι που εναντιώθηκαν στις επιλογές της Αγκυρας, όπως ο ίδιος.
Εξέφρασε την άποψη ότι, μετά την εισβολή του 1974, τονίζοντας τη χρήση του συγκεκριμένου όρου, την τουρκοκυπριακή πλευρά κυβερνά ο στρατός και όχι οι πολίτες, αναφέροντας ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η ''αστυνομία'' δεν ελέγχεται από το «υπουργείο εσωτερικών» αλλά από τον στρατό.
Χαρακτήρισε ανδρείκελα τις τουρκοκυπριακές ''κυβερνήσεις'', οι οποίες δεν πίστεψαν ποτέ στην ειρήνη και την επανένωση του νησιού, ξεχωρίζοντας την περίοδο από το 2003 μέχρι το 2010, οπότε στο «τιμόνι» των κατεχομένων ήταν ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, καθώς, κατά τη γνώμη του, τότε έγιναν σημαντικές προσπάθειες επίλυσης του ζητήματος, με τις οποίες δεν συμφωνούσε η Τουρκία.
Ο κ. Diren άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η απομάκρυνση Ταλάτ από την εξουσία ήταν στόχος της τουρκικής πλευράς, στην οποία απέδωσε την επιδίωξη να υπάρχουν αδύναμες ''κυβερνήσεις'' στα κατεχόμενα, έτσι ώστε να μπορεί να τις ελέγχει.
Χαρακτήρισε δε μέσο ποδηγέτησης των Τουρκοκυπρίων την οικονομική βοήθεια από την Αγκυρα, εκτιμώντας ότι οι πρόσφατες διαδηλώσεις είχαν πολιτικά αλλά και οικονομικά αίτια.
Κατέληξε ότι η μοναδική λύση είναι μια ενωμένη ομοσπονδία, ξεκαθαρίζοντας ότι η οργάνωση που εκπροσωπεί έχει ταχθεί ενάντια στη διχοτόμηση του νησιού και ενάντια στην ένωση με οποιανδήποτε άλλη χώρα, και κάλεσε όλες τις πλευρές και όλους τους παράγοντες, κόμματα, μη κυβερνητικές οργανώσεις, συντεχνίες και ενώσεις, όπως η ΟΚΟΕ, να εργάζονται στην κατεύθυνση της υλοποίησης μιας συμφωνίας, σημειώνοντας, παρόλα αυτά, ότι για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο θα πρέπει οπωσδήποτε να εμπλακούν στην όλη διαδικασία και ο ΟΗΕ, η ΕΕ, η Ελλάδα και η Τουρκία.

-----------------------------------------

Για το Νίκο Χριστοδουλίδη

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης γεννήθηκε το 1973 στην Πάφο της Κύπρου. Σπούδασε στη Νέα Υόρκη Πολιτικές Επιστήμες, Οικονομικά, Βυζαντινές και Νεοελληνικές Σπουδές και ακολούθως έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στις Πολιτικές Επιστήμες και στη Διπλωματία. Aπό το 1999 μέχρι το 2009 εργάστηκε στο Yπουργείο Eξωτερικών της Kυπριακής Δημοκρατίας. Το 2003 αναγορεύτηκε διδάκτορας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Aπό το Σεπτέμβριο του 2009 είναι λέκτορας και διδάσκει Πολιτική και Διπλωματική Ιστορία του Μεταπολεμικού Κόσμου στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: