22 Μαΐ 2011

Εγκαίνια Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης" (9-3-2010)



Εγκαίνια Ιδρύματος "Μιχάλης Κακογιάννης", 9-3-2010, 
με την παρουσία των Κάρολου Παπούλια και Δημήτρη Χριστόφια

Ευχαριστούμε την ελληνική πολιτιστική διαδικτυακή τηλεόραση artD και προσωπικά τον φίλο Γιάννη Καραμπίτσο για την παραχώρηση του σχετικού βίντεο των εγκαινίων του  Ιδρύματος  "Μιχάλης Κακογιάννης"

Δύο αρχηγοί κρατών, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, εγκαινίασαν το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του. Υψίστη τιμή για τον Ελληνοκύπριο δημιουργό που εδώ και λίγους μήνες καμαρώνει το νέο, λαμπρό κτίριο της οδού Πειραιώς με την αρχιτεκτονική υπογραφή των Βασίλη και Δημήτρη Σγούτα.
«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να εγκαινιάσουμε το ίδρυμα που φέρει το όνομα ενός Έλληνα, ενός Κύπριου του κόσμου, του Μιχάλη Κακογιάννη, που σε δύσκολους καιρούς κατάφερε να βγάλει την ιδέα του Ελληνισμού πέρα από τα τοπικά στενά όρια, να τη μεταφέρει παντού στην υφήλιο και να κάνει συμμέτοχους σε αυτήν εκατομμύρια θεατές», είπε στο καλωσόρισμά της η Κάτια Δανδουλάκη προσωπική φίλη του Κακογιάννη. Και συμπλήρωσε: «Είμαστε εδώ για να σταθούμε δίπλα σε έναν ανήσυχο άνθρωπο, που ακόμα και σήμερα ζει με το όραμα της προσφοράς, γιατί τι άλλο είναι εν τέλει αυτό το Ίδρυμα παρά ένας χώρος που άλλο σκοπό δεν έχει παρά να διευρύνει τους ορίζοντες της τέχνης. Είναι μια σκυτάλη, το Ιδρυμα, που ο Κακογιάννης παραδίδει στους νεότερους, μια σκυτάλη που κρύβει ή που μάλλον φανερώνει το όραμά του».
Στη συνέχεια πήραν τον λόγο ο ίδιος ο σκηνοθέτης, οι δύο Πρόεδροι, εκ μέρους του Έλληνα πρωθυπουργού η κ. Άννα Διαμαντοπούλου, υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και ο αρχιτέκτονας Βασίλης Σγούτας.
Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στον Μ. Κακογιάννη με αποσπάσματα από τα κινηματογραφικά του έργα «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», «Τρωάδες» και «Ηλέκτρα», ενώ ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης ερμήνευσαν μονολόγους από τον «Αμλετ» και τον «Κοριολανό» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία και μετάφραση Μ. Κακογιάννη, αντίστοιχα.
Η εκδήλωση έκλεισε με τη νέα σκηνοθεσία Κακογιάννη της σκηνής του μπαλκονιού από τον «Ρωμαίο και την Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ, ειδικά για τα εγκαίνια, που ερμήνευσαν οι νέοι, ταλαντούχοι ηθοποιοί Κατερίνα Γερονικολού και Φώτης Καράλης.
Ακολούθησε δεξίωση για όλους τους παρευρισκομένους, όπου ερμηνεύτηκαν γνωστά αλλά και ανέκδοτα ακόμα τραγούδια σε ποίηση του Μιχάλη Κακογιάννη και μελοποιημένα από τον Άλκη Κόλλια. Μαζί του ήταν η ακορντεονίστα Ζωή Τηγανούρια και οι τραγουδιστές Λία Βίσση, Δώρος Δημοσθένους και Υακίνθη Λάγιου. Ειδικά για τα εγκαίνια, επίσης, ήρθε για λίγες ώρες στην Αθήνα και ο φίλος του Μ. Κακογιάννη, σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, όπως και οι αδελφές του Μ. Κακογιάννη, Στέλλα Σουλιώτη και Γιαννούλλα Κακογιάννη Wakefield και η φίλη και συνεργάτης του Γιαέλ Νταγιάν. Πλήθος πολιτικών, διπλωματών, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών τίμησαν με την παρουσία τους τον Μιχάλη Κακογιάννη. Ανάμεσα σε άλλους, διακρίναμε τους διευθυντές μουσείων Άγγελο Δεληβοριά και Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, τον κ. Εφραίμογλου από το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, τον πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών Γιώργο Χαρβαλιά, την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, τον κ. Δημήτρη Σιούφα, τους δημάρχους κ. Νικήτα Κακλαμάνη, Αθηναίων, και Δημήτρη Σούτο, Ταύρου.
Ευχόμαστε καλοτάξιδο το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Κακογιάννη, σε μια εποχή που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη πρωτοβουλίες σαν κι αυτή!

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Hμερομηνία δημοσίευσης: 11-03-10

Δεν υπάρχουν σχόλια: