28 Φεβ 2010

Τα ζητήματα των Κυπρίων Προσφύγων ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη (1/2)


Τα ζητήματα των Κυπρίων Προσφύγων ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ
Η ομιλία – συζήτηση του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νεοκλή Συλικιώτη για τα ζητήματα
των Κυπρίων Προσφύγων εγκατασταθέντων στην Ελλάδα, πραγματοποιήθηκε
στις 17 Ιανουαρίου 2010 στην «Κυπριακή Εστία», στα πλαίσια έκτακτης ενημερωτικής συνάντησης που διοργάνωσε η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας με τη συνεργασία της ΟΚΟΕ

1. Εισήγηση Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη
Τα ζητήματα των Προσφύγων
Ο Υπουργός Εσωτερικών της Κύπρου Νεοκλής Συλικιώτης, παρ΄όλο που προΐσταται ενός γιγαντιαίου υπουργείου με πολλές αρμοδιότητες (ζητήματα περιβάλλοντος, πολεοδομίας, προσφύγων, αλλοδαπών κ.α.) επισημαίνει την προτεραιότητα που τόσο ο ίδιος όσο και η κυβέρνηση στην οποία ανήκει, έδωσε στο ζήτημα των προσφύγων. Κι αυτό γιατί η κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια αναγνωρίζει ότι οι πρόσφυγες είναι το μέρος εκείνο του κυπριακού λαού που σήκωσε το μεγαλύτερο βάρος της κατοχής. Αυτός είναι και ο λόγος που η έκθεση με τα προβλήματα των απόδημων προσφύγων που συνέταξε ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, κ. Λοίζος σε πολλά της σημεία ήδη αντιμετωπίζεται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και αρκετά μέτρα που προτείνονται εκεί έχουν ήδη μπει εφαρμογή.
Ένα μεγάλο κονδύλι του κρατικού προϋπολογισμού στηρίζει τους κατεχόμενους δήμους και κοινότητες, ενώ το ενδιαφέρον του υπουργού αποδεικνύεται έμπρακτα με τη συμμετοχή του σε εκδηλώσεις που πραγματοποιούν οι πρόσφυγες όπου ακούγονται και συζητούνται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Η στήριξη της κυβέρνησης επεκτείνεται και στη στέγαση των συμβουλίων των κατεχόμενων κοινοτήτων σε γραφεία ή οικήματα τα οποία θεωρεί σημεία αναφοράς, τόσο για να κρατηθεί ο κόσμος της κάθε κοινότητας σε συνοχή, όσο κυρίως για να χρησιμοποιούνται ως χώροι μεταλαμπάδευσης της μνήμης των κατεχομένων προς τις νεότερες γενιές.
Παρά το ενδιαφέρον ωστόσο που παρούσα κυβέρνηση επιδεικνύει, ο Υπουργός θεωρεί ότι ανάλογης μέριμνας έτυχαν οι πρόσφυγες και από προηγούμενες κυβερνήσεις. Δεν παραλείπει όμως να τονίσει πως όσο ο χρόνος περνά τα προβλήματα τους αντί να μειώνονται οξύνονται ακόμη περισσότερο.
Μέτρα για τους Πρόσφυγες
Στη σωρεία των προβλημάτων που ολοένα προκύπτουν η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να εφαρμόσει κατά γράμμα τις προεκλογικές τις εξαγγελίες στο συγκεκριμένο ζήτημα έθεσε σ΄ εφαρμογή τα ακόλουθα μέτρα:
1. Επεξεργασία ενός πακέτου μέτρων (εισοδηματικά κριτήρια, χορηγίες, στεγαστικά προγράμματα)
2. Διπλασιασμός του προϋπολογισμού για τους πρόσφυγες από 70 εκατομμύρια σε 140 περίπου εκατομμύρια ευρώ.
3. Βελτίωση του προγράμματος για τους τίτλους ιδιοκτησίας
4. Ανέγερση νέων οικιστικών μονάδων
5. Παραχώρηση νέων οικοπέδων
6. Φρένο στην ανεξέλεγκτη παραχώρηση χαλίτικης γης

Για το καθένα από τα πιο πάνω μέτρα ο Υπουργός, στην ομιλία του, δίνει με συντομία εμπεριστατωμένες προτάσεις που οι περισσότερες, όπως διαβεβαίωσε τα μέλη της παροικίας, έχουν μεταφραστεί σε κυβερνητικές πρωτοβουλίες.

2. Παρέμβαση του Προέδρου της ΕΚΕ Λοίζου Λοίζου

Ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, κ. Λοίζος Λοίζος, πρόσφυγας από το χωριό Ακανθού της επαρχίας Αμμοχώστου, στην παρέμβαση του θα αναφερθεί στη σύσκεψη που πραγματοποίησε η ΟΚΟΕ στις 14 Δεκεμβρίου 2009, με θέμα τα προβλήματα των Κυπρίων προσφύγων του εξωτερικού. Στη σύσκεψη αυτή πήραν μέρος πρόσφυγες που διαμένουν στην Ελλάδα οι οποίοι αποφάσισαν τη σύνταξη ενός υπομνήματος με κωδικοποιημένα τα ιδιαίτερα (ως κατοίκων εξωτερικού) προβλήματα τους. Η σύσκεψη έλαβε επίσης την απόφαση όπως το υπόμνημα αυτό αφού συζητηθεί περαιτέρω από τις κατά τόπους ενώσεις των προσφύγων, έτσι ώστε να τύχει καλύτερης επεξεργασίας, να υποβληθεί κατευθείαν προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς εντός διαστήματος δύο μηνών.

Υπόμνημα της ΟΚΟΕ για τους Πρόσφυγες

Με το σκεφτικό ότι τα βάρη της 36χρονης κατοχής επωμίστηκαν ανισοβαρώς στον κόσμο των προσφύγων, οι Κύπριοι πρόσφυγες που ζουν στην Ελλάδα ζητούν να μάθουν ποια περαιτέρω μέτρα προτίθεται να λάβει η κυπριακή κυβέρνηση είτε υπάρξει, είτε όχι, λύση του κυπριακού.
Τα μέτρα αυτά κωδικοποιήθηκαν σε τρεις κατηγορίες:
1. Γενικά μέτρα ανακούφισης
2. Μέτρα που πρέπει να ληφθούν σε περίπτωση σύντομης λύσης του κυπριακού
3. Μέτρα που είναι αναγκαίο να ληφθούν σε περίπτωση μη λύσης.

Μέτρα ανακούφισης

Αναφερόμενος στην πρώτη περίπτωση ο Πρόεδρος της ΕΚΕ τόνισε τη δυσμενή θέση των αποδήμων προσφύγων στο μεγάλο διάστημα της κατοχής.
Ανέφερε συγκεκριμένα
- τη στέρηση ενός μεγάλου αριθμού προσφύγων του εξωτερικού σε εκλογικά και άλλα δικαιώματα..
- τη στέρηση ισοτιμίας όσον αφορά στη μεταχείριση των παιδιών τους σε ζητήματα παροχής στεγαστικών ή σπουδαστικών δανείων, υποθήκευσης περιουσιών κ. α.
Παρόλο που τα δικαιώματα αυτά θεωρούνται αυτονόητα και έχουν παραχωρηθεί στους πρόσφυγες που ζουν στις ελεγχόμενες από το κράτος περιοχές, δεν υπάρχει ισότιμη μεταχείριση για τους πρόσφυγες εκτός Κύπρου.

Μέτρα μπροστά στο ενδεχόμενο λύσης

1. Οι απόδημοι πρόσφυγες να έχουν δικαίωμα ψήφου σε ενδεχόμενο δημοψήφισμα, ως βίαια εκπατρισθέντες πολίτες της Κ.Δ. Η ψήφος μάλιστα αυτή να θεωρείται ηυξημένης βαρύτητας (δεν διευκρινίζεται ωστόσο τι σημαίνει αυτό πρακτικά).
2. Δεν πρέπει να ψηφίσουν οι ΕΠΟΙΚΟΙ πράγμα που δυστυχώς ίσχυσε στο τ/κ δημοψήφισμα του 2004, σε αντίθεση με τους νόμιμους κατοίκους των κατεχομένων περιοχών, κατοίκους εξωτερικού, που δεν τους δόθηκε κανένα δικαίωμα ψήφου.
3. Σε περίπτωση λύσης να δοθούν τα ίδια ακριβώς δικαιώματα ( ανάκτησης και ανταλλαγής περιουσιών, αποζημιώσεων κ.α.) στους απόδημους πρόσφυγες με αυτά των προσφύγων που διαμένουν στην Κύπρο.

Μέτρα σε περίπτωση λύσης

Για τους πρόσφυγες η μεγαλύτερη προτεραιότητα στο κυπριακό είναι η εξεύρεση μιας δίκαιης λύσης. Σε περίπτωση όμως που τα πράγματα πάνε στραβά και δεν υπάρξει λύση ζητείται να παρθούν τα ακόλουθα μέτρα που θα διασφαλίζουν με ένα δίκαιο και ορθολογικό τρόπο την ίση κατανομή των βαρών της κατοχής:
1. Φορολόγηση της υπεραξίας της γης με παράλληλη συγκρότηση ταμείου στήριξης προσφύγων με τα έσοδα που θα προέλθουν από το συγκεκριμένο φόρο.
2. Δέσμευση όλων των τ/κ ακινήτων, ιδιαίτερα όσων παραχωρήθηκαν, για διαφόρους λόγους στο παρελθόν σε μη πρόσφυγες.
3. Δέσμευση μέρους της εκκλησιαστικής περιουσίας
4. Οικιστική αξιοποίηση της χαλίτικης γης.
5. Φορολόγηση μεγάλης ακίνητης περιουσίας
6. Αναδιανομή των περιουσιών στους πρόσφυγες για νομή και εκμετάλλευση βάση περιουσιακών στοιχείων των προσφύγων στα κατεχόμενα.

Στο τέλος της παρέμβασης του ο Πρόεδρος της ΕΚΕ ανεφέρθη στις προτάσεις που έγιναν στο παρελθόν (επί κυβερνήσεως Τάσσου Παπαδόπουλου) για την προστασία των κατεχομένων περιουσιών από ανεξέλεγκτες πωλήσεις μέσω της επιτροπής αποζημιώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: