28 Φεβ 2010

Τα ζητήματα των Κυπρίων Προσφύγων ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη (2/2)



Τα ζητήματα των Κυπρίων Προσφύγων ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ

3. Παρέμβαση του Υπουργού Εσωτερικών

Για τα ζητήματα του ΚΗΔΕΜΟΝΑ

Ο Υπουργός Εσωτερικών συνεχίζοντας την αναφορά του στα προβλήματα των Κυπρίων προσφύγων αναφέρθηκε στα ζητήματα που επιλαμβάνεται ο ΚΗΔΕΜΟΝΑΣ Τ/Κ περιουσιών. Στην αρχή της αναφοράς του προσδιόρισε ότι υπάρχει συμβουλευτική επιτροπή που αποφασίζει για τα ζητήματα του Κηδεμόνα, ο οποίος κατά το παρελθόν βαρύνεται με πολλά αμαρτήματα. Αυτός μάλιστα είναι και ο λόγος για τον οποίο διέταξε σχετική έρευνα της αστυνομίας στην περιοχή Λεμεσού.
Ένα μεγάλο πρόβλημα που κληρονόμησε η σημερινή κυβέρνηση ως προς το ζήτημα του ΚΗΔΕΜΟΝΑ είναι η παράνομη απόδοση τ/κ περιουσιών σε μη πρόσφυγες πράγμα που ήδη με απόφαση του Υπουργού έχει καταργηθεί. Παρ΄όλα αυτά παρουσιάζονται καθημερινά ολοένα και καινούργια προβλήματα λόγω της πολυπλοκότητας τέτοιου είδους ζητημάτων, όπως η αδυναμία ανάκλησης περιουσίας που δόθηκε παράνομα στο παρελθόν αφού μια τέτοια πράξη έγινε με συμβόλαιο.
Ο υπουργός έκανε επίσης αναφορά στις διεκδικήσεις τ/κ περιουσιών στην ελεγχόμενη από την κυπριακή κυβέρνηση περιοχή, από τ/κ κατοίκους εξωτερικού. Επειδή το ζήτημα αυτό δεν είναι δυνατόν να συνεχίσει να αντιμετωπίζεται, εκ μέρους του κυπριακού κράτους, με τις μεθόδους του παρελθόντος, έγινε μια σύντομη αναφορά στα προβλήματα που προκαλούνται είτε λόγω των πολλών προσφυγών που υπάρχουν εκ μέρους των τ/κ του εξωτερικού στο ΕΔΑΔ, είτε λόγω των αποφάσεων των κυπριακών δικαστηρίων για απόδοση τουρκοκυπριακής περιουσίας που έχει εν τω μεταξύ παραχωρηθεί (από τον ΚΗΔΕΜΟΝΑ) για χρήση σε Ε/Κ πρόσφυγα.

Για τις ε/κ περιουσίες στα κατεχόμενα

Λόγω του μακρού χρόνου της κατοχής μια σειρά προβλημάτων έχουν προκύψει ως προς την τύχη των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.
Πολλοί Ε/Κ, που αντιμετωπίζουν πρόβλημα ανέχειας αναγκάζονται να καταφεύγουν στην Επιτροπή Διαχείρισης Περιουσιών των κατεχομένων, η οποία προχώρησε ήδη σε αποζημιώσεις μεγάλης έκτασης ε/κ γης. Υπάρχει επίσης το πρόβλημα της πώλησης κατεχόμενης γης (σε περιοχές που προβλέπεται ότι θα επανέλθουν μελλοντικά στους ε/κ), από Ε/Κ σε Ε/Κ σε εξευτελιστικές τιμές.
Ο Υπουργός Εσωτερικών έθιξε επίσης μια σειρά άλλων παρόμοιων προβλημάτων,( πρόβλημα αποξένωσης περιουσιών, αξιοποίησης εκκλησιαστικής γης, φορολόγησης υπεραξίας, πολεοδομικών ζωνών και συντελεστή δόμησης, αξιοποίησης και συντήρησης τ/κ περιουσιών κλπ.).
Λαμβάνοντας τέλος αφορμή από τις παρεμβάσεις των μελών της ΕΚΕ Πιερή Μιχαήλ και Σίμου Χαραλάμπους, θα τονίσει στο ακροατήριο την εκπεφρασμένη θέληση της κυβέρνησης να διαχειριστεί όσον το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και δίκαια τα προβλήματα των προσφύγων. Τα προβλήματα αυτά κατέληξε θα λυθούν οριστικά και μόνιμα μόνο με μια αίσια λύση του Κυπριακού για την οποία η κυβέρνηση του Δημήτρη Χριστόφια πασχίζει καθημερινά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: