22 Νοε 2012

«Εκλογική Ιστορία της Κύπρου», του Βασίλη Πρωτοπαπά. Η παρουσίαση στο Σπίτι της Κύπρου



Σύντομη παρουσίαση της εκδήλωσης 



Ο χαιρετισμός του Πρέσβη της Κύπρου στην Αθήνα Ιωσήφ Ιωσήφ



Ομιλία του συντονιστή της συζήτησης Παύλου Τσίμα



Ομιλία του Καθηγητή Πολιτικής Επιστήμης Πασχάλη Κιτρομηλίδη



Ομιλία του καθηγητή Εκλογικής Κοινωνιολογίας Ηλία Νικολακόπουλου



Ομιλία του συγγραφέα του βιβλίου Βασίλη Πρωτοπαπά

---------------------------------------------------------

"Εκλογική Ιστορία της Κύπρου", του Βασίλη Πρωτοπαπά. Η Παρουσίαση στο Σπίτι της Κύπρου.

Παρουσίαση του βιβλίου του Βασίλη Πρωτοπαπά

ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ
Πολιτευτές, κόμματα και εκλογές στην Αγγλοκρατία 1878-1960

στο Σπίτι της Κύπρου    

Τη Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2012, το Σπίτι της Κύπρου και οι Εκδόσεις Θεμέλιο παρουσίασαν στο Σπίτι της Κύπρου το βιβλίο του κ. Βασίλη Πρωτοπαπά, με τίτλο ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ: Πολιτευτές, κόμματα και εκλογές στην Αγγλοκρατία 1978-1960.
Η μελέτη του κ. Πρωτοπαπά επιδιώκει να συμβάλει στο επιστημονικό πεδίο που πραγματεύεται τα πολιτικά κόμματα, τα εκλογικά συστήματα και, σε μικρότερο βαθμό, την εκλογική συμπεριφορά, διερευνώντας και καταγράφοντας αναλυτικά την εκλογική ιστορία και εμπειρία των Ελλήνων της Κύπρου κατά την περίοδο που το νησί βρισκόταν υπό βρετανική διοίκηση (1878-1960). Μέσα από την εξαντλητική μελέτη της σχετικής βιβλιογραφίας, την επίμοχθη έρευνα του κυπριακού τύπου και την εκτενή παράθεση πληθώρας πρωτογενών πηγών, ο συγγραφέας επιχειρεί την ανάλυση και ερμηνεία του ανταγωνισμού των μεμονωμένων πολιτευτών και των οργανωμένων πολιτικών σχημάτων, όπως εκφράστηκε μέσα από την εκλογική αντιπαράθεση για τις έδρες στο Νομοθετικό Συμβούλιο (1883-1931) και, μετά την κατάργηση του σώματος αυτού, για τις έδρες στα Συμβούλια των Δημαρχείων (1943-1953), ενώ ιδιαίτερη έμφαση δίδεται στην αξιολόγηση της εκλογικής επιρροής των διαφόρων κοινωνικών και ιδεολογικών ρευμάτων και στην ερμηνεία της συγκρότησής τους σε ένα άτυπο διπαραταξιακό σύστημα κομμάτων και οργανώσεων μετά το 1940.
Το βιβλίο παρουσίασαν ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης και ο Καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλίας Νικολακόπουλος. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος κ. Παύλος Τσίμας.
Τον συγγραφέα και τους λοιπούς παρευρισκομένους καλωσόρισε στο Σπίτι της Κύπρου η Λειτουργός κα Νίκη Μιχαηλίδου.
Στον χαιρετισμό του ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ εξήρε την επιστημονικότητα της μελέτης του Βασίλη Πρωτοπαπά, αποτέλεσμα, όπως είπε, της ουσιαστικής και εξαντλητικής έρευνας και αξιοποίησης της σύγχρονης αλλά και της  παλαιότερης σχετικής βιβλιογραφίας, και τόνισε  τη συνολική συμβολή του βιβλίου στον υπεύθυνο επιστημονικό και πολιτικό διάλογο.
Προλογίζοντας, ο δημοσιογράφος κ. Παύλος Τσίμας υποστήριξε ότι το βιβλίο προσφέρει μια διπλή υπηρεσία, αφενός φέρνει σε επαφή με το γενικό κοινό έναν απίστευτο αρχειακό ιστορικό θησαυρό και μία εντελώς άγνωστη πτυχή της εκλογικής προϊστορίας της Κύπρου και αφετέρου αποτελεί ένα συναρπαστικό ανάγνωσμα κοινωνικής και πολιτικής ιστορίας, στις σελίδες του οποίου ο αναγνώστης μπορεί να βρει απαντήσεις για τις αιτίες πολλών ιδιότυπων φαινομένων της Κυπριακής πολιτικής ιστορίας.
Παίρνοντας τον λόγο ο Καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης είπε ότι η επιστημονική ανάλυση και ερμηνεία του Βασίλη Πρωτοπαπά, κυρίως για τη λειτουργία του Νομοθετικού Συμβουλίου της Κύπρου (1883-1931), που έως τώρα είχε υποτιμηθεί ως θεσμός της πολιτικής ιστορίας της Κύπρου, συμβάλλει καθοριστικά στο να κατανοήσει ο σύγχρονος μελετητής τις μεταγενέστερες εξελίξεις, τις ρίζες των μεταγενέστερων φαινομένων αλλά και τις καταβολές των σημερινών προβλημάτων.  Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, η συμβολή του βιβλίου συνίσταται στο ότι ανέσυρε από τη λήθη τη λειτουργία αυτού του οργάνου και περιέγραψε με μεγάλη εγκυρότητα, γιατί συνδιαλέχθηκε αφενός με τα εκλογικά στοιχεία … και αφετέρου με τον τύπο …, και αποκατέστησε την πολιτική ιστορία της Κύπρου, ως προς την λειτουργία της εσωτερικής πολιτικής δυναμικής αυτής της πάρα πολύ σημαντικής περιόδου.
Ως υποδειγματικό θεμελιώδες έργο για τη μελέτη της ιστορίας της Κύπρου την περίοδο της Αγγλοκρατίας χαρακτήρισε, με τη σειρά του, το βιβλίο ο Καθηγητής Εκλογικής Κοινωνιολογίας στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ηλίας Νικολακόπουλος.
Τέλος, ο συγγραφέας, κατά την αντιφώνησή του, αφού αναφέρθηκε στη μεθοδολογική προσέγγιση της έρευνάς του, ευχαρίστησε θερμά  όλους όσοι υποστήριξαν την έρευνα, τη συγγραφή και έκδοση του βιβλίου του.
Η εκδήλωση, την οποία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, πολλοί πανεπιστημιακοί, πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Excellent blog here! Also your site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol