14 Σεπ 2012

Γιάννος Κρανιδιώτης: Η τραγωδία του falcon




 Γιάννος Κρανιδιώτης: Η τραγωδία του falcon
Εκπομπή "Πρόσωπα" της δημοσιογράφου Έλενας Κατρίτση με θέμα τη μοιράια πτήση του falcon στις 14 Σεπτεμβρίου 1999.

ΤΡΑΓΩΔΙΑ Νεκροί: Κρανιδιώτης, ο γιός του κι άλλοι 4
ΤΡΑΓΙΚΟ δυστύχημα στον αέρα λίγο πριν από την προσγείωση στο Βουκουρέστι
Απίστευτη τραγωδία - νεκρός ο Κρανιδιώτης

Φοβερό αεροπορικό δυστύχημα, με θύματα τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Γιάννο Κρανιδιώvτη, το γιο του, δημοσιογράφους και μέλη της συνοδείας του, συγκλονίζει από χθες τη νύχτα την Ελλάδα.
Η είδηση έφτασε λίγο πριν από τα μεσάνυχτα στην Aθήνα και προκάλεσε σοκ αρχικά στα κυβερνητικά γραφεία και αργότερα στο πανελλήνιο, μόλις μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά κανάλια.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, στο αεροπλάνο επέβαιναν συνολικά 13 άνθρωποι. Σκοτώθηκαν οι έξι και διασώθηκαν οι επτά. Όλες οι πληροφορίες, τόσο από την Αθήνα όσο και από το Βουκουρέστι, όπου προσγειώθηκε το αεροσκάφος, αναφέρουν ότι νεκροί είναι:
–Ο Γιάννος Κρανιδιώτης και ο 23χρονος γιος του Νικόλας.
–Οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Πανταζόπουλος της κρατικής τηλεόρασης και η Νίνα Ασημακοπούλου της κρατικής ραδιοφωνίας.
– Ο αστυνόμος Νίκος Ασημακόπουλος της προσωπικής φρουράς του υπουργού. Και
–Ο μηχανικός του αεροσκάφους Μιχάλης Παπαδόπουλος

Οι διασωθέντες

Σοβαρά τραυματίες είναι:
. Ο Γρηγόρης Παπαδόπουλος, διευθυντής του γραφείου του υπουργού. Και
. Ο Παναγιώτης Πούλος, εικονολήπτης της ΕΡΤ.
Ελαφρά τραυματίας είναι η αεροσυνοδός Αννα Βελισσαρίου. Καλά στην υγεία τους είναι ο δημοσιογράφος Αλφόνσος Βιτάλης της «Βραδυνής», η σύμβουλος του υπουργού Μαρία Μπεγλίτη, σύζυγος του εκπροσώπου Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών και ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους
Γρηγόρης Σινέκογλου.

Για τη Διαβαλκανική

Ο υπουργός και η συνοδεία του είχαν αναχωρήσει περίπου στις 9.30 χθες το βράδυ με το υπηρεσιακό αεροσκάφος της κυβέρνησης (Φάλκον) για το Βουκουρέστι, όπου ο Γιάννος Κρανιδιώτης επρόκειτο να συμμετάσχει στη Διαβαλκανική Διάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών. Οπως αναφέρουν οι πληροφορίες, λίγο πριν προσγειωθεί στο αεροδρόμιο της ρουμανικής πρωτεύουσας το αεροσκάφος έχασε απότομα ύψος και έπεσε από τα 25.000 στα 5.000 πόδια, με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο όσοι από τους επιβαίνοντες δεν ήταν δεμένοι στα καθίσματά τους.

Η είδηση έπεσε σαν κεραυνός τόσο στα κυβερνητικά όσο και στα δημοσιογραφικά γραφεία. Την οδύνη τους εξέφρασαν ο πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ και ο υπουργός Εξωτερικών. Κατά τραγική σύμπτωση, μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου επρόκειτο να μεταβεί και ο ίδιος στο Βουκουρέστι, αλλά δεν πήγε την τελευταία στιγμή, διότι θα αναχωρούσε σήμερα για τις ΗΠΑ, προκειμένου να παραστεί στην ενθρόνιση του νέου αρχιεπισκόπου Δημητρίου.
Η επιβεβαίωση ης τραγικής είδησης έγινε τα μεσάνυχτα από τον εκπρόσωποΤύπου του υπουργείου Εξωτερικών Παναγιώτη Μπεγλίτη, ο οποίος είχε υποστεί διπλό σοκ, καθώς στο αεροπλάνο επέβαινε και η σύζυγός του, η οποία, ευτυχώς, επέζησε. Με λυγμούς μας μετέφερε τις πρώτες πληροφορίες που είχε από το Βουκουρέστι, μη μπορώντας να πιστέψει και ο ίδιος αυτό που είχε συμβεί.

Συλλυπητήρια

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας K. Στεφανόπουλος ευθύς ως πληροφορήθηκε την είδηση έκανε την ακόλουθη δήλωση: «H είδηση του παράδοξου τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος που εστοίχισε τη ζωή τόσων ανθρώπων, μας συγκλόνισε όλους. H απώλεια του αναπληρωτή υπουργού Eξωτερικών Γιάννου Kρανιδιώτη στερεί τη χώρα από έναν πολύτιμο άνθρωπο, ο οποίος της είχε προσφέρει μεγάλες υπηρεσίες. Mε ειλικρινή συγκίνηση εκφράζω τα συλλυπητήριά μου προς τις οικογένειας των εκλιπόντων».
–Ο πρωθυπουργός K. Σημίτης δήλωσε: «H τραγική είδηση του θανάτου του Γιάννου Kρανιδιώτη, μας έχει συγκλονίσει όλους βαθύτατα. Ο Γιάννος Kρανιδιώτης ακούραστος στο καθήκον, προασπίστηκε σθεναρά με επιτυχία και χωρίς να φεισθεί κόπων και προσωπικού κόστους τα συμφέροντα του Eλληνισμού σε όλα τα σημεία του κόσμου. Eκπροσωπούσε την Eλλάδα που με γνώση, ικανότητα και αποφασιστικότητα δίνει και κερδίζει κρίσιμες μάχες. Ο σημερινός αναπάντεχος και άδικος χαμός του, δημιουργεί ένα μεγάλο και δυσαναπλήρωτο κενό. Θα τον θυμόμαστε ως ένα φίλο και στενό συνεργάτη, από τους πιο άξιους, για τον οποίο θα είμαστε πάντα υπερήφανοι. Στην οικογένειά του εκφράζω τα βαθύτατα συλλυπητήριά μου. Mεγάλη είναι και η οδύνη μας για το θάνατο μελών της αποστολής που έχασαν τη ζωή τους την ώρα του καθήκοντας. Θα τους θυμόμαστε και θα τιμούμε τη μνήμη τους. Eκφράζω τα ειλικρινή συλλυπητήριά μου στους οικείους τους για τη μεγάλη αυτή απώλεια».
–Ο υπουργός Eξωτερικών Γ. Παπανδρέου συντετριμμένος δήλωσε χθες, λίγο μετά τα μεσάνυχτα. «Xάσαμε ανθρώπους που θά 'διναν τη μάχη για την ειρήνη και τη φιλία. Eναν άνθρωπο, τον πιο άξιο συνεργάτη στο υπουργείο. Eχασε η Eλλάδα, έχασε η Kύπρος έναν ακούραστο εργάτη για τα εθνικά μας δίκαια. Δεν το πιστεύουμε. Συλλυπούμεθα όλες τις οικογένειες των ανθρώπων που χάθηκαν άδικα».
–Ο πρόεδρος της Nέας Δημοκρατίας Kώστας Kαραμανλής, αμέσως μόλις πληροφορήθηκε την αεροπορική τραγωδία και το θάνατο του αναπληρωτή υπουργού Eξωτερικών Γιάννου Kρανιδιώτη επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό και του εξέφρασε τα βαθιά του συλλυπητήρια. Ο εκπρόσωπος Tύπου της Nέας Δημοκρατίας Aρης Σπηλιωτόπουλος βρισκόταν σε συνεχή επαφή με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο και ενημερωνόταν για την αεροπορική τραγωδία.

–Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Nίκος Kωνσταντόπουλος μόλις πληροφορήθηκε το δυστύχημα στο αεροσκάφος που μετέφερε τον αναπληρωτή υπουργό Eξωτερικών Γιάννο Kρανιδιώτη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Eκφράζω τη συντριβή μου για το τραγικό δυστύχημα που κόστισε τη ζωή τόσων ανθρώπων. Iδιαίτερα προς τις οικογένειες των θυμάτων εκφράζω την οδύνη και τη συμπαράστασή μου. H συντριβή μου είναι μεγάλη για τον Γιάννο Kρανιδιώτη, φίλο από τα φοιτητικά χρόνια και έναν άξιο δημόσιο άνδρα που χάθηκε τόσο πρόωρα και τραγικά. Στη μητέρα του Nικόλα εκφράζω τη συμπαράστασή μου για κουράγιο και δύναμη».
–Ο πρόεδρος του ΔHKKI Δημήτρης Tσοβόλας δήλωσε: «Eκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη για τον αδόκητο θάνοτο του επίλεκτου κυβερνητικού στελέχους, αναπληρωτή υπουργού Eξωτερικών Γιάννου Kρανιδιώτη, του γιου του, δημοσιογράφων και άλλων μελών της ελληνικής διπλωματικής αποστολής, κατά την αεροπορική τραγωδία με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος Φάλκον. Διαβιβάζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια προς την κυβέρνηση και τις οικογένειες των θυμάτων».
Mε τον πρωθυπουργό επικοινώνησε και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά της η Aλέκα Παπαρήγα.
– «Eθνική απώλεια» χαρακτήρισε το θάνατο του Γιάννου Kρανιδιώτη ο πρόεδρος της Kύπρου Γλαύκος Kληρίδης. Για «τεράστια απώλεια» μίλησε ο υπουργός Eξωτερικών Γιάννος Kασουλίδης.

Μοιραία βλάβη στον αυτόματο πιλότο

Η βλάβη στον αυτόματο πιλότο και η περιδίνηση στην οποία έπεσε το αεροσκάφος είναι, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των επιτελών του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας, η αιτία της απίστευτης αεροπορικής τραγωδίας. Από την απότομη πτώση, όσοι δεν φορούσαν τις ζώνες ασφαλείας, σκοτώθηκαν χτυπώντας στα τοιχώματα του αεροσκάφους. Κατά μία άλλη εκδοχή, ο θάνατός τους προήλθε από τα φυσαλίδια αέρος που δημιουργούνται σε τέτοιες περιπτώσεις στο αίμα και προκαλούν στην αρχή ζαλάδα και στη συνέχεια ανακοπή της καρδιάς. Στην τρελή πορεία προς το έδαφος, πιθανόν ένας από τους κυβερνήτες κατάφερε να επαναφέρει το αεροσκάφος, θέτοντας σε λειτουργία το χειροκίνητο σύστημα πλοήγησης και στη συνέχεια το προσγείωσε με επιτυχία στο αεροδρόμιο του Βουκουρεστίου.
Αμέσως μόλις έγινε γνωστή η είδηση, ο υπουργός Εθνικής Aμυνας Aκης Τσοχατζόπουλος ανέβαλε τη σημερινή επίσκεψή του στο Ισραήλ και έθεσε σε υπηρεσιακή ετοιμότητα ένα C-130 για τη μεταφορά των τραυμαυτιών στην Αθήνα.

H εκδοχή της Pουμανίας

Σύμφωνα με τον υπουργό Mεταφορών της Pουμανίας Tραϊάν Mπασέσκου το αεροσκάφος έπεσε σε σφοδρές αναταράξεις, λόγω των οποίων προκλήθηκε το ατύχημα. Ο κυβερνήτης δεν έπαθε τίποτα και αφού ανέκτησε τον έλεγχο,προσγείωσε το αεροσκάφος με ασφάλεια.

Ποιος ήταν

Ο Γιάννος Κρανιδιώτης γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου στις 25 Σεπτεμβρίου 1947. Ηταν γιος του Κύπριου διπλωμάτη, ποιητή και συγγραφέα Νίκου Κρανιδιώτη.
Σπούδασε Nομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Χάρβαρντ των ΗΠΑ και στο Πανεπιστήμιο Σάσεξ στην Αγγλία. Μιλούσε δύο γλώσσες, αγγλικά και γαλλικά, και είχε ανακηρυχθεί διδάκτορας Διεθνών Σχέσεων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος της ΕΔΕΚ και εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ το 1976. Από το 1981 έως το 1984 ήταν σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου. Tην περίοδο 1984-1989 διετέλεσε ειδικός γραμματέας του υπουργείου Εξωτερικών, αρμόδιος για ευρωπαϊκά θέματα.
Από το 1988-1990 υπήρξε πρόεδρος και διευθυντής του Ελληνικού Κέντρου Ευρωπαϊκών Μελετών.
Ηταν σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης για θέματα Ευρωπαϊκής Ενωσης (1991-1992) και γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Ελλάδας (1990-93).
Στις 8 Ιουλίου 1994 ορκίστηκε υφυπουργός Εξωτερικών, ενώ τον Ιανουάριο του '95 αντικατέστησε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον Χρήστο Παπουτσή, ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα επιτρόπου.
Από το 1995 ώς το 1997 διετέλεσε ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ και παραιτήθηκε για να αναλάβει εκ νέου το υφυπουργείο Εξωτερικών στη θέση του Χρήστου Ροζάκη.
Tις 19 Φεβρουαρίου 1999 ορκίστηκε αναπληρωτής υπουργός Eξωτερικών.
Το Μάρτιο του '99 στο 5ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εξελέγη μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.
Ηταν παντρεμένος με την Αικατερίνη Μπούρα, διπλωματικό υπάλληλο, και μαζί της είχε ένα γιο, τον Νικόλα, που χάθηκε και αυτός στο δυστύχημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: